top of page
  • Sponsor Insight Finland

Tutkimus: Urheilutapahtumien turvallisuus korona-aikana

Tutkimme kesän ja syksyn aikana, miten urheilutapahtumien järjestäjät ovat onnistuneet turvallisuusjärjestelyissään sekä suomalaisten halukkuutta osallistua tapahtumiin.


Suomalaisten urheilutapahtumien turvallisuusjärjestelyt on koettu erinomaisiksi koko kesän ja syksyn. Valtaosa suomalaisista ei kuitenkaan ole halunnut osallistua tapahtumiin syksyllä.


Urheilutapahtumien turvajärjestelyt saavat kiitosta


Analyysin pohjana oli kävijä- ja osallistujapalaute 15:stä eri urheilutapahtumasta (mm. Kalevan Kisat, Paavo Nurmi Games, Helsinki City Running Day, Suomi-Irlanti, Veikkausliiga) sekä kuluttajapaneeleista kerätty data jääkiekon Liigan tämän kauden otteluissa käyneiltä marraskuun loppuun mennessä.


Datan sisältö on järjestäjien ponnisteluiden kannalta mieluisaa luettavaa:

  • Keskimäärin 95 % urheilutapahtumissa käyneistä on mielestään saanut riittävästi tietoa etukäteen turvallisuuteen liittyvistä järjestelyistä.

  • Uudet turvajärjestelyt on koettu toimiviksi ja riittäviksi: vain keskimäärin 7 % on kokenut järjestelyt huonosti hoidetuiksi. Eniten kielteistä palautetta ovat aiheuttaneet tilanteet, joissa jonoja ehtii syntyä kuten sisääntulo- ja wc-jonot, joissa yksilön vastuu korostuu.

Palautteen perusteella sekä ennakkoviestintä että itse järjestelyt ovat olleet tasolla, joka on mahdollistanut turvalliset puitteet katsojille ja osallistujille.


Kasvomaskipakko toivottua


Niissä tutkituissa tapahtumissa, joissa maski on ollut pakollinen, vain 7% sanoo kokemuksen vaikuttavan erittäin kielteisesti halukkuuteen käydä tapahtumissa. Valtaosalle kasvomaskin käyttö ei vaikuta millään tavalla tai edesauttaa myönteistä osallistumispäätöstä.


Kun tapahtumien vastuullinen järjestäminen taas sallitaan, on odotettavissa, että nyt nähtyjen turvajärjestelyiden malli jatkuu. Urheilutapahtumilla on tutkimustenkin perusteella erinomaiset valmiudet taata katsojille ja osallistujille puitteet turvalliselle elämykselle.


Tapahtumiin osallistuminen arveluttaa valtaosaa


Vaikka tapahtumien järjestäminen syksyllä oli sallittua, valtaosa suomalaisista ei innostunut tapahtumiin osallistumisesta. Syyskuun ja marraskuun välisenä aikana 74 % suomalaisista aikuisväestöön kuuluvista sanoi, että ei osallistuisi tällä hetkellä tapahtumaan (urheilu-, kulttuuri- tai muu), joka järjestetään sisätiloissa ja jossa osallistujia on yli 500. Alle 500 henkilön tapahtumat ulkotiloissa jättäisi väliin 56 % väestöstä.


Vastaajien ikä vaikuttaa vahvasti osallistumishalukkuuteen: yli 60 vuotta täyttäneistä 85 % ei osallistuisi tapahtumaan sisätiloissa, 18-29 vuotiaista 58 % sanoi samaa. Osallistumishalukkuuden muutoksia seurataan jatkossa kuukausitasolla.


 
Tutkimuksesta

Sponsor Insight toteuttaa asiakkailleen 50-150 tapahtuma- ja kävijätutkimusta vuodessa, jotka urheilussa kattavat noin 600 yksittäistä tapahtumaa tai -ottelua.


Muu aineisto kerätty 1.9-30.11.2020. Metodi: internetpaneeli. Vastaajat väestö +18: 3600.


Lisätietoja antaa:

Tutkimusjohtaja

Klaus Virkkunen

klaus.virkkunen@sponsorinsight.fi

+358405841157

bottom of page