Urheilumanagerointi on kasvava ja kehittyvä liiketoiminta-alue, joka herättää eri tahoilla laajaa kiinnostusta. Media ihmettelee, mistä oikein on kysymys. Urheilijat pohtivat oman managerin palkkaamista. Paraikaa Vierumäellä pyörivälle urheilumanageroinnin peruskoulutuksen toiselle pilottikurssille haki peräti 75 kiinnostunutta, joista otettiin 16 opiskelijaa koulutukseen.
Urheilumanagerilla tarkoitan tässä yhteydessä lähinnä yksilöurheilijan kanssa toimivaa manageria. Nimitys sopii kyllä myös joukkuelajien yhteyteen. Käytännössä urheilumanageroinnissa on kyse urheilijan ja managerin välisestä yhteistyöstä, joka saa alkunsa yleensä urheilijan tarpeista ja toiveista. Käynnistävänä voimana on lähes aina urheilijan rahantarve. Yhteistyösuhde on luottamuksellinen ja ainutkertainen. Urheilija ja manageri tekevät kirjallisen sopimuksen päästyään yhteisymmärrykseen yhteistyönsä linjoista. Tässä sopimuksessa säädellään muun muassa seuraavista asioista: sopimuksen tarkoitus, managerin tehtävät, toimintatavat, managerin palkkio, sopimuksen voimassaolo, sopimuksen purkuoikeus ja sopimuksen riidanratkaisu. Manageri on yksi lenkki urheilijan taustaryhmässä palvellen urheilijaa urheilijan tarpeiden ja toiveiden mukaan. Hyvä manageri tukee muiden taustaryhmäläisten työtä urheilijan hyväksi. Urheilija on aina numero uno = pomo, joka pyörittää omaan tyyliinsä taustaryhmäänsä. Urheilija urheilee ja näkyy: urheilumanageri tekee työtään taustalla. Managerin perustehtävänä on yleensä varojen hankinta urheilijalle eli sponsorointiyhteistyöstä vastaaminen, mihin kuuluvat yhteistyökonseptin suunnittelu, sopimuksista neuvotteleminen ja sopimusten käytännön hoidosta vastaaminen. Hyvä manageri ymmärtää sponsorointiyhteistyön eettiset vaatimukset, perustaa yhteistyöesityksensä tutkituille faktoille, ottaa huomioon yhteistyöyrityksen näkökulmat sekä huolehtii yhteistyön sujuvuudesta ja luvattujen palvelujen toteutumisesta alusta loppuun asti. Urheilumanagerin toisena päätehtävänä on usein mediayhteistyö, johon kuuluvat julkisuusstrategian suunnittelu, yhteydenpito mediaan, mediasuhteiden sääteleminen ja käytännön työrukkasena toimiminen. Managerin tehtäviin kuuluvat myös ikään kuin automaattisena osana laaja sidosryhmätyö, urheilijan kuvan ja maineen vaaliminen. Moderni manageri ymmärtää laajasti urheilijan elämää ja kannustaa urheilijaa opiskeluun sekä auttaa elämänhallinta- ja urataitojen kehittämisessä. Suomen Urheilumanagerit ry perustettiin vuoden 2009 lopussa. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää urheilun parasta ja urheilijoiden kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä toimia urheilun piirissä toimivien managerien yhteydenpitoelimenä. Yhdistys toimii hyvässä yhteistyössä kaikkien huippu-urheilua pyörittävien tahojen, yritysmaailman ja päättäjien kanssa. Yhdistys myös kouluttaa ja kehittää jäsentensä osaamista ja vaalii toiminnan eettisyyttä. Tällä hetkellä yhdistyksellä on 37 henkilöjäsentä. Erkki AlajaKirjoittaja on markkinointi- ja mainostoimisto Pähkinä Oy:n toimitusjohtaja ja Suomen Urheilumanagerit ry:n puheenjohtaja
2 Comments
7/1/2013 09:29:16 pm
I do agree with the author that, a good athlete needs to be fit and strong and should add training as a routine. An athlete requires the support from his manager. Thanks for sharing this with us and keep posting more updates in your blog.
Reply
1/28/2015 02:49:07 pm
I agree with this blog, if the relationship between athletes and a manager is good then they will be a great team.
Reply
Leave a Reply. |
Arkisto
May 2019
Categories |